пятница, 15 марта 2019 г.

10 порад для здорового сну

Здоровий сон залежить від багатьох чинників. Частіше за увесь розлад сну коригуються без використання лікарських препаратів.

1. Годинник в спальню

Треба щодня лягати спати і вставати приблизно в один і той же час. Таким чином організм адаптується на сон. Вибирайте час засипання, коли почуваєте себе сонними.

2. У спальні - комфортне середовище

 Спальню треба використати тільки для відпочинку і сну. У спальній кімнаті повинно бути тихо і темно. Температура повітря має бути такою, щоб не було жарко і холодно. Краще коли температуру повітря і освітлення можна регулювати.

3. Зручне ліжко

Для повноцінного сну потрібний якісний матрац. Матрац не має бути занадто м'яким і занадто жорстким. Домашньою твариною не місце в спальні. Якщо у вас є домашні тварини, які сплять в кімнаті з вами, то треба їх перевести в інше місце, оскільки вони створюють шум в нічний час.

4. Регулярні фізичні вправи

Помірні фізичні вправи на регулярній основі, такі як плавання або ходьба допомагають зняти напругу після робочого дня. Не треба робити енергійні фізичні вправи безпосередньо перед сном.

5. Менше кофеїну

Вечірньої пори рекомендується обмежити вживання напоїв, що містять кофеїн: чай і кава. Кофеїн впливає на процес засипання і призводить до скорочення фази глибокого сну. Ефект від кофеїну може тривати тривалий час (до 24 годин). Краще всього перед сном випити тепле молоко або трав'яний чай.

6. Ніяких перекушувань перед сном

Надто багато їжі, особливо пізно вночі, може перервати ваш сон.


7. Стоп сигаретам

Паління погано для сну (і не лише для сну). Курці витрачають більше часу, щоб заснути і прокидаються частіше. В результаті, вони частіше мають порушений сон.

8. Розслабитися перед сном

Лікарі радять перед сном прийняти теплу ванну, послухати спокійну музику, щоб розслабити організм.

9. Проблеми і турботи залишаються наступного дня

Якщо ви, лежачи в ліжку, думаєте про завтрашні завдання на день, це приведе лише до пізнього засипання. Краще всього, виділити час перед сном, щоб підвести підсумки за день, і скласти плани наступного дня.

10. Жодних проблем в ліжку

Якщо ви не можете заснути через певні проблеми, то треба встати і їх зробити. Повернутися в ліжко тільки тоді, коли сон прийде знову. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий